Începând cu anul 2017, Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului București, Inspectoratul Şcolar Sector 6 şi Primăria Sector 6, prin Administrația Şcolilor Sector 6, organizează în cadrul Centrului de Creație, cursuri gratuite de fashion design şi media art pentru elevii claselor a V-a – a VIII-a.

Aceste cursuri îmbină metode interactive şi moderne, de îmbogăţire a orizontului de cunoştinţe şi informaţii din domeniul tehnic, cu stimularea şi dezvoltarea gândirii creative, inteligenţei şi spiritului inovator. Proiectul se adresează tuturor elevilor din unitățile de învățământ gimnazial de pe raza Sectorului 6.

Prin activitățile creative, având un puternic caracter practic, se realizează consilierea şi orientarea profesională a elevilor de gimnaziu către învățământul tehnic. Proiectul care se află acum în cel de-al II-lea an de desfăşurare, prin Centrul de Creaţie FASHION DESIGN & MEDIA ART creat în cadrul Colegiului Gheorghe Asachi, a pregătit în anul şcolar 2017-2018, 40 de elevi din învățământul gimnazial din Sectorul 6, în domeniul fashionului, designului vestimentar şi media. Proiectul are şi în anul şcolar 2018-2019 alţi 40 de elevi înscrişi la cursuri şi va continua şi în anul 2019-2020.

Cursul de fashion design tratează subiecte precum: istoria modei, știinţa culorilor, descoperirea stilului personal, tendințe vestimentare, tipuri de țesături sau chiar organizarea garderobei. Elevii învăța cum să se îmbrace în funcție de eveniment (petrecere, interviu, teatru, sportiv, școală, job, etc) și afla ce li se potrivește în funcție de fizionomie, ajungând ca în final să-și creeze, proiecteze şi confecționeze propriile creații vestimentare. Cursul de media art descrie un univers pasionant, cel al imaginii şi a felului în care se construieşte ea, fiind un exerciţiu continuu de surprindere a cadrului perfect. Elevii studiază istoria fotografiei şi principiile de funcţionare ale aparatului de fotografiat, studiul imaginii şi a luminii, ajungând ca până la finalul cursului să poată realiza cu ușurință poze profesionale, fie că este vorba despre fotografie de portret sau natură, fotografie de studio, fotografie de eveniment, fotografie de produs sau chiar fashion.

Idea acestui curs s-a nascut în contextul dezechilibrului între oferta de forță de muncă calificată și cerinţele agenților economici în domenii de interes precum cel al industriei modei și cel al mediei. Sistemul de formare profesională pentru aceste segmente de pe piața muncii nu este relevant, este greoi și foarte puțin atractiv pentru cei mai mulți elevi. Ca efect pozitiv pe termen lung, acest proiect va asigurara dezvoltarea pachetelor educaționale alternative/inovative, care permit accesul grupului țintă la noi oportunități și participarea egală la educație, prin desfășurarea de activități variate/ flexibile ce duc la motivarea elevilor pentru învățare și creșterea performanțelor școlare.

Administraţia Şcolilor Sector 6 promovează şi susţine Centrul de Creație Fashion Design & Media Art, derulat în cadrul Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi”, alocând sumele necesare şi achiziţionând materialele necesare derulării proiectului, conform bugetului aprobat de Consiliul Local Sector 6, şi monitorizând derularea eficientă a proiectului.