Şcoala Gimnazială nr. 164 din Sectorul 6 este una dintre unităţile şcolare reprezentative ale Municipiului Bucureşti, având o tradiţie de peste 50 de ani în instruirea şi educarea tinerelor generaţii. Începând cu anul şcolar 2019-2020, unitatea de învăţământ va purta numele Sfântului Calinic de la Cernica, mare părinte duhovnicesc, scriitor şi educator, născut în Bucureşti.

Iniţiativa unităţii şcolare de a-şi schimba denumirea, a derivat din misiunea acesteia „Să ne dăm toata silinţa să facem din copil un om şi un caracter!” şi este susţinută de Arhiepiscopia Bucureştilor, prin Înalta Binecuvantare acordată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Sfântul Ierarh Calinic reprezintă un model autentic şi demn de urmat de către tânăra generaţie aflată în formare.

Părinte duhovnicesc, născut în Bucureşti în secolul al XVIII-lea, a fost călugăr, ctitor de biserici, teolog, stareț al Mânăstirii Cernica și episcop al Râmnicului. Ca om de cultură a scris şi a tipărit, în tipografia întemeiată chiar de el, numeroare cărţi de rugăciune, a ctitorit-o serie de mânăstiri şi a înfiinţat mai multe şcoli, prin intermediul cărora a educat şi îndrumat cu înţelepciune şi blândeţe comunitatea pe care a păstorit-o.
În contextul societăţii actuale, tânăra generaţie se dovedeşte a fi tot mai dezorientată. Îndepartarea de tradiţii, renunţarea la valorile autentice, sau dezrădăcinarea familiei, sunt doar câteva dintre motivele ce susţin şi aprofundează această criză de identitate a tinerei generaţii.

Şcoala Gimnazială nr. 164 are în prezent aproximativ 600 de elevi înscrişi, organizaţi în 20 de clase şi îndrumaţi de către personal calificat, cu o bună pregătire ştiinţifică, metodică şi psiho-pedagogică. Prin iniţiativa de a schimba denumirea în Şcoala Gimnazială „Sfântul Calinic de la Cernica”, unitatea de învăţământ îşi propune să readucă în actualitate modelele autentice ale trecutului, pe fondul unui viitor schimbător şi incert.