În fiecare an, la data de 5 martie celebrăm Ziua Mondială a Eficienţei Energetice, prilej de a conştientiza încă o dată cât de valoroasă este energia, consumul raţional al acesteia şi impactul favorabil al eficienţei energetice asupra climei la nivel global. Eficienţa energetică joacă un rol esenţial în accelerarea tranziţiilor spre utilizarea energiei curate şi atingerii obiectivelor globale de climă şi durabilitate, oferind mai mult de 40 % din reducerea consumului de energie. Fiecare dintre noi putem ajuta la un consum rațional al energiei.
Avem nevoie de contribuția școlilor și a noilor generații: noua generație este cheia dezvoltării unei societăți tot mai inteligente și mai bune. Astfel, Primăria Sectorului 6 încurajează copiii și tinerii să își exprime ideile, stimulându-i să aloce energia lor pozitivă construirii unui viitor mai participativ și durabil. Să ajutăm la dezvoltarea unui viitor bazat pe utilizarea creativă și inteligentă a resurselor pe care le deținem, începând cu electricitatea.
În cadrul proiectului „District 6 Energy Efficiency for Public Buildings” (Eficienţă Energetică pentru Clădirile Publice din Sectorul 6), Primăria Sectorului 6 a finalizat lucrările de reabilitare complexă la 5 școli (Școala gimnazială ”Adrian Păunescu”, Școala gimnazială nr. 59, Școala gimnazială nr. 197, Școala gimnazială ”Sf. Andrei” –Corp A și Corp B, Școala gimnazială ”Sf. Constantin și Elena”). Acesta este un proiect pilot de eficiență energetică, pentru a reabilita energetic complex și pentru a construi la standarde NZEB, 20 de școli și grădinițe în Sectorul 6 al Municipiului București. Povestea acestui proiect pentru școli și grădinițe NZEB („nearly zero energy building”)/Retrofit este una care trebuie spusă, iar lecțiile învățate sunt de ajutor pentru administrațiile publice locale, pentru constructori, pentru proiectanți, pentru decidenți și pentru toți cei cărora le pasă de comunitate și de mediu. Aceste proiecte prevăd un program de investiţii totale de peste 44,2 milioane de euro (TVA inclus).
Demersul de accesare a grantului nerambursabil sub facilitatea ELENA este primul de acest fel din România și este finanțat din bugetul local, din credite externe și surse nerambursabile. Programul ELENA este gestionat de Banca Europeană de Investiţii şi finanţat de Horizon 2020 (programul Comisiei Europene de finanţare a cercetării şi inovării)
Află mai multe despre proiect